Vaccination mot svininfluensan

Jag vaccinerade mig i söndags. Upplevde inga besvär under den dagen men måndagen var TUNG. Man kände sig rejält tung i huvudet och ont i muskler och leder och hade en lätt feber på dryga 38. Idag tisdag är det bättre. I stort sett helt bra förutom att smärtan vid injiceringsstället har märkligt nog fördubblats. Det gör satans ont helt enkelt!

Well, det var en kort brief för de som planerar att vaccinera sig vilket jag självklart tycker att man ska. Vad jag från början ville påpeka var informationsbladet (se nedan) som jag fick. Jag försöker tolka vad det står om biverkningar på två ställen:

”Mycket vanliga (kan inträffa vid fler än 1 av 10 vaccineringar)”

”Vanliga (kan inträffa vid mellan 1 av 100 och 1 av 10 vaccineringar)”

Vad innebär det här? Fler än 1 av 10??? Och kan/BÖR det skrivas på ett sätt som man förstår. Jag är alltså fortfarande osäker på om jag förstått rätt. Min logik följer:

Fler än 1 av 10 innebär helt enkelt fler än 1… så… det innebär en möjlighet där 100% kan få mycket vanliga biverkningar. Eller? Jag förstår att det heller inte är rimligt att anta att 100% kommer få biverkningar men fler än 1 är en ganska konstig beskrivning. Vidare skulle man kunna skriva
Kan inträffa vid fler än 2 av 20,
Kan inträffa vid fler än 3 av 30
Kan inträffa vid fler än 100 av 10000 osv… Vilket skulle kunna ge en tydligare tanke… Så som att mer än 10% kan få mycket vanliga biverkningar…

Och i nästa beskrivs ett spann mellan 1 av 100 och 1 av 10. Det innebär att 1-10% kan uppleva vanliga biverkningar. Kan man inte skriva så istället?

Någon med medicinsk bakgrund som kan argumentera för eller emot?

h1n1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.