Mitt första ”köp” på iTunes Store

Äntligen så har Jettie släppt sin nya skiva och jag måste självklart ha den… NU. Tyvärr så släpps den inte i Sverige på ett tag så jag tänkte ge Apples iTunes Store en chans, de gör ju användbara grejer har jag hört. Från skivbolagets hemsida finns en länk som gör att mitt iTunes öppnas och visar skivan. Smidigt indeed!

Jag godkänner deras avtal och börjar skapa ett nytt konto. Lite misstänksamt kikar jag neråt och märker att jag inte kan ändra land. Givetvis vill jag välja landet Sverige (då borde jag få svenskt språk och andra bra systemanpassningar) men det går inte. Ok, jag googlar och hittar siten för svenska iTunes. Där klickar jag på ”Köp musik nu” för att förhoppningsvis komma till svenska iTunes Store. Men icke, jag får återigen upp den amerikanska affären. Då får jag väl köpa skivan därifrån då, jag kan ju engelska trots allt. Jag börjar återigen att skapa ett konto. Det där med Zip Code och State vet jag kan ställa till problem men det kan jag säkert gå runt. Jag förstår fortfarande inte varför det inte går att ändra land här. När jag fyllt i mina uppgifter och hittat på en Zip Code så klickar jag ok. Nehepp systemet är tydligen känslig för värdena som matas in för Zip Code (vilket i sig är bra). Tillslut så googlar jag fram korrekta (men påhittade) uppgifter som systemet godtar. Va bra! Snart har jag mina låtar! Nu fyller jag i mitt kreditkortsnummer (ush gillar aldrig att göra det online) och hoppas iTunes sådär smidigt bara ska börja spela mina nya låtar. ICKE!!! När jag äntligen lyckats lura systemet tillräckligt för att se ljuset i tunneln så blir det svart igen. Det verkar nämligen som om systemet känner av att uppgifterna från mitt Mastercard inte stämmer överens med den staten jag valt. Alltså att den serien inte används av banker där (eller nått liknande).

Jag vet att min kompadre Putte är kung på Mac och han borde ju veta hur det här funkar. Men innan jag bestämmer mig för att be om hjälp där så googlar jag lite till. Det måste ju finnas ett sätt att sätta upp ett konto utanför Amerika.

Till slut så hittar jag faktiskt att jag kan ändra vilket land iTunes Store ska vara inställt på. Denna funktion är enligt mig placerad på ett minde uppenbart ställe nämligen där jag godkänner avtalet för att skapa ett nytt konto (mitt sinne glider tillbaka till andra hemska upplevelser relaterade till avtal för mjukvara: Microsoft och Weapons of Mass Destruction). Men ok, nu har jag hittat den svenska affären och det där ljuset i tunneln kan faktiskt helt spricka igenom och explodera i en supernova av ljuv musikupplevelse. Nu ska jag köpa min skiva! Men vad händer, skivan finns bara i den amerikanska versionen utav iTunes Store och inte i den svenska… jag orkar inte mer. Varför kunde jag inte lätt och smidigt ändra land. Varför fick jag inte feedback om varför och att Jetties album inte fanns på den svenska siten. Varför berättar inte systemet för mig hur jag ska göra nu för att köpa de låtar jag vet finns men inte kommer åt? Det går heller inte logga in med mitt svenska konto i amerikanska iTunes affären och köpa sin låt på så vis…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.